Mentaszörp készítése
Hozzávalók 2 liter szörphöz
1 citrom
1 lime
1 jó nagy marék friss mentalevél
½ kg cukor (vagy egyéb természetes édesítőszer)
2 liter víz
Elkészítés:
A citrom héját lereszeljük, a ½ kg cukorral együtt egy nagyobb lábosba tesszük, felöntjük a vízzel, és felforraljuk. Hűlni hagyjuk.
A mentaleveleket megmossuk, összetépkedjük, beledobjuk a langyos szirupba, és ráfacsarjuk a lime és a citrom levét. 1 napra hűtőbe tesszük.
Másnap kétféleképpen járhatunk el:
a) Egy lábosba sűrű lyukú szűrőt teszünk, átöntjük rajta a szörpöt, majd tisztára mosott üvegekbe töltjük.
b) Összeturmixoljuk az egészet, ezután leszűrjük, és üvegekbe töltjük. (Én nem szűrtem le, a turmixolt levelek ui. engem nem zavartak.)
Tetszés szerint hígíthatjuk sima vízzel, szódával vagy ásványvízzel, tehetünk még bele citromkarikákat, friss mentaleveleket és jeget, jégkását.
Forrás : Sünis kanál
Érdekesség :
Mentát már több ezer éves egyiptomi sírokban is találtak. Régi görög és római írásokban is előfordul, mint ami enyhíti a gyomorfájást, epebántalmakat, görcsoldó hatású. A Bibliában is említik, a régi Palesztinában adót fizettek ezzel a növénnyel. A görögök mentából font koszorút viseltek az ünnepeken. A középkorban például a padlót szórták fel mentával, mert elűzte a rovarokat, bolhákat.
A mentát nem nehéz felismerni - elég megszagolni - de az egyes fajtákat már könnyen összekeverhetjük. Ez nem olyan nagy baj, hiszen mindegyiknek kellemes íze és gyógyhatása
Fodormenta
Fodormenta: emésztéssegítő, étvágyjavító, szélhajtó és epeműködést segítő. Enyhébb a borsmentánál.
Borsmenta
Macskamenta
Macskamenta: szintén emésztést segítő, menstruációs görcsöket oldja, ezenkívül enyhe idegnyugtató hatású, így alvást elősegítő.
Hazánkban ez a három fajta általánosan hozzáférhető.
Hazánkban ez a három fajta általánosan hozzáférhető.