2017. június 9., péntek

Citromfű szörp



 Ez most a szörpök időszaka, hiszen a  bodzaszörp után most itt a citromfűből készült verzió.

A citromfű  kertünk régi, csendes lakója,  a kezdő kertészek álma, mert nagyon hálásan növekszik, szaporodik, minden különösebb kényeztetés nélkül. A gyerekeknek nagyon tetszik, hogy megdörzsölve finom citrom illatú lesz, erre minden évben rácsodálkoznak.

Most, hogy a 2014-es  év gyógynövényeként reflektorfénybe került, mi is még nagyobb szeretettel nézünk rá, hiszen gyógyír herpeszre, álmatlanságra, nyugtalanságra, emésztőrendszeri problémák esetén, sőt, még a fogyókúrában is segíthet. Nem mellesleg riasztja a szúnyogokat, a gyerekeknek is adható teája és még finom is. Kell ennél több?

Készítsünk hát belőle szörpöt is! Elkészíteni nagyon egyszerű.


Hozzávalók :
1 liter víz
25 g citromsav
1 kg cukor
1 nagy csokor citromfű

A beleteszünk egy hatalmas csokor citromfüvet egy lábasba és felöntjük vízzel. Hűtőbe tesszük és másnapig állni hagyjuk.

Másnap 10-15 percig felforraljuk, majd finom szűrőn szűrjük.
Ezután mehet bele a cukor és a citromsav, melyet feloldunk, majd további 5 percig forraljuk.
Ezután üvegekbe töltjük és mehet a száraz dunsztba, a tartósítás miatt.
Ugye, milyen egyszerű? És milyen finom!

Nagyobb tételhez egy kicsit másként :

hozzávalók /  

2 l víz
2 db citrom
2 csokor citromfű
50 g citromsav

2 kg cukor

elkészítés

A citromfüvet a karikára vágott citrommal a 2 liter vízben egy egész napig állni hagyjuk.

Másnap hozzáadjuka cukrot és a citromsavat, majd felforraljuk és 15 percig hagyjuk, hogy a főzetünk a tűzön zubogjon.

Leszűrjük, üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hűtjük ki.

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

És most röviden a citromfűről ................

SZÁRMAZÁSA
A Közel-Keletről származó citromillatú, fehér virágú növény. Levelei csipkézettek, ovális alakúak. Orvosi citromfű, melissza, méhfű, mézfű néven is ismerik, de macskaméz és mézelke néven is előfordul. A melissa a görög mézelő méh kifejezésre utal, mivel a virágai a méhek kedvelt nektárlelő helye.

Európában a görögöknek köszönhető elterjedése, majd a Benedek rendi szerzetesek honosították meg a kolostorkertekben és használták heves szívdobogásra, szívpanaszokra.

Elsősorban levelét használjuk ízesítésre, díszítésre, ezt júliusban és augusztusban érdemes szedni, a virágzás idején, ha szörpöt készítenénk belőle, de salátába, limonádéba és más fogásokba folyamatosan használhatjuk a zsenge leveleket.

NYUGTATÓ, VÍRUSÖLŐ
Levelében illóolajok, csersavak, kávésav is található. 
Görcsoldó és nyugtató hatású a leveléből készült tea és illóolaj is. Ezek fejfájás, álmatlanság, alvászavarok, magas vérnyomás, depresszió esetén is kiválóan alkalmazhatók. Gyomorproblémák, puffadás, hányinger esetén is kipróbálhatjuk.

Ha egy stresszes nap után 2 kanál citromfüvet 2 dl vízzel leforrázunk és 5 percig állni hagyjuk, majd megisszuk, biztos, hogy megnyugszunk.

A citromfű kiváló vírusölő, a belőle készült krémet ajakherpesz kezelésére is használják. Gyógyszertárban kapható a citromfűből készült karmelitavíz, melyet kockacukorra csepegtetve megszüntethető az émelygés.

Virágából citromfű olajat desztillálnak, melyet a parfümipar használ, de vízzel hígítva kiválóan alkalmas ruhák öblítésére is.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...