Ez most a szörpök időszaka, hiszen a bodzaszörp után most itt a citromfűből készült verzió.
A citromfű kertünk régi, csendes lakója, a kezdő kertészek álma, mert nagyon hálásan növekszik, szaporodik, minden különösebb kényeztetés nélkül. A gyerekeknek nagyon tetszik, hogy megdörzsölve finom citrom illatú lesz, erre minden évben rácsodálkoznak.
Most, hogy a 2014-es év gyógynövényeként reflektorfénybe került, mi is még nagyobb szeretettel nézünk rá, hiszen gyógyír herpeszre, álmatlanságra, nyugtalanságra, emésztőrendszeri problémák esetén, sőt, még a fogyókúrában is segíthet. Nem mellesleg riasztja a szúnyogokat, a gyerekeknek is adható teája és még finom is. Kell ennél több?
Készítsünk hát belőle szörpöt is! Elkészíteni nagyon egyszerű.
Hozzávalók :
1 liter víz
25 g citromsav
1 kg cukor
1 nagy csokor citromfű
A beleteszünk egy hatalmas csokor citromfüvet egy lábasba és felöntjük vízzel. Hűtőbe tesszük és másnapig állni hagyjuk.
Másnap 10-15 percig felforraljuk, majd finom szűrőn szűrjük.
Ezután mehet bele a cukor és a citromsav, melyet feloldunk, majd további 5 percig forraljuk.
Ezután üvegekbe töltjük és mehet a száraz dunsztba, a tartósítás miatt.
Ugye, milyen egyszerű? És milyen finom!
Nagyobb tételhez egy kicsit másként :
hozzávalók /
2 l víz
2 db citrom
2 csokor citromfű
50 g citromsav
2 kg cukor
elkészítés
A citromfüvet a karikára vágott citrommal a 2 liter vízben egy egész napig állni hagyjuk.
Másnap hozzáadjuka cukrot és a citromsavat, majd felforraljuk és 15 percig hagyjuk, hogy a főzetünk a tűzön zubogjon.
Leszűrjük, üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hűtjük ki.
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
És most röviden a citromfűről ................
SZÁRMAZÁSA
A Közel-Keletről származó citromillatú, fehér virágú növény. Levelei csipkézettek, ovális alakúak. Orvosi citromfű, melissza, méhfű, mézfű néven is ismerik, de macskaméz és mézelke néven is előfordul. A melissa a görög mézelő méh kifejezésre utal, mivel a virágai a méhek kedvelt nektárlelő helye.
Európában a görögöknek köszönhető elterjedése, majd a Benedek rendi szerzetesek honosították meg a kolostorkertekben és használták heves szívdobogásra, szívpanaszokra.
Elsősorban levelét használjuk ízesítésre, díszítésre, ezt júliusban és augusztusban érdemes szedni, a virágzás idején, ha szörpöt készítenénk belőle, de salátába, limonádéba és más fogásokba folyamatosan használhatjuk a zsenge leveleket.
NYUGTATÓ, VÍRUSÖLŐ
Levelében illóolajok, csersavak, kávésav is található.
Görcsoldó és nyugtató hatású a leveléből készült tea és illóolaj is. Ezek fejfájás, álmatlanság, alvászavarok, magas vérnyomás, depresszió esetén is kiválóan alkalmazhatók. Gyomorproblémák, puffadás, hányinger esetén is kipróbálhatjuk.
Ha egy stresszes nap után 2 kanál citromfüvet 2 dl vízzel leforrázunk és 5 percig állni hagyjuk, majd megisszuk, biztos, hogy megnyugszunk.
A citromfű kiváló vírusölő, a belőle készült krémet ajakherpesz kezelésére is használják. Gyógyszertárban kapható a citromfűből készült karmelitavíz, melyet kockacukorra csepegtetve megszüntethető az émelygés.
Virágából citromfű olajat desztillálnak, melyet a parfümipar használ, de vízzel hígítva kiválóan alkalmas ruhák öblítésére is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése