2017. június 9., péntek

Vasárnapi ebéd



Ezeket a recepteket a mindmegette. hu oldaláról hoztam , nem teszem külön , hanem az egész menüt  egy az egyben a Főételek közé rakom . Fincsinek tűnik és nem túl drága .

VASÁRNAPI EBÉD

A vasárnapi ebéd pedig borsós raguleves volt grízgaluskával, valamint cirtomfüves csirkecombok kukoricás endíviasalátával.

Borsóleves zöldségekkel és galuskával

A borsós raguleves megtévesztő kifejezés. Igazából nem ragu, csak borsóleves volt, de úgy készítettem, mintha hús is lenne benne: az elején olajon megpároltam a zöldségeket. Így nem lesz olyan szép áttetsző a leves, viszont sokkal íntenzívebben érződik benne a zöldségek íze.

CIRTOMFÜVES CSIRKECOMBOK

Ez egy igazi könnyű, tavaszi étel. Már ha nem eszünk belőle sokat. Van benne jócskán tejföl, mégis a citromfű olyan friss, üde ízt ad az egésznek, hogy igenis az az érzése az embernek, hogy könnyű ételt fogyaszt.

Citromfüves-tejfölös csirkecomb rizzsel és kukoricás endíviával


Hozzávalók:


6-8 csirkecomb
3-4 citromfűágacska

4 dl tejföl


Elkészítés: A csirkecombokat elkészítés előtt 15-20 perccel besózom. Majd a sütőt 220 fokra előmelegítem. A citromfüvet megmosom, kisebb darabokra tépkedem. Egy jénai tálat kikenek tejföllel, majd  beleteszem a combokat. A maradék tejfölbe belekeverem a cirtomfüvet, a combok tetejére kenem, és egy icipicit megsózom így is. Mehet a sütőbe, készülhet a basmati rizs meg a saláta!

KUKORICÁS ENDÍVIASALÁTA

Hozzávalók:

1 nagy endívia
1 doboz konzerv kukorica
1 teáskanál barna cukor
fél citrom leve
kevés olívaolaj meglocsolni
(metélőhagyma)

Elkészítés: A zöldségeket összekeverem, meglocsolom a citromlével, megszórom cukorral, megforgatom kicsit. Pár csepp olívaolaj, esetleg egy kis snidling mehet bele, ha van otthon, és kész is! Azoknak ajánlom elsősorban, akik nem riadnak vissza a kissé kesernyés ízektől.

Kesernyés endívia és édes kukorica egy salátában


Az endívia saláta hegyes, cakkos levelei enyhén keserűek és kicsit szemcsés szerkezetűek. A klasszikus endívia elegánsan tömör formájú, levelei jellegzetesen keserű ízűek. Kiváló A-, B-, C-, E-vitamin forrás, de nagyobb mennyiségben tartalmaz vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, cinket, szelént is. Enyhe has- és vízhajtó hatású. Ideális máj és epe betegségek esetén, segíti az emésztést, illetve a szív-, érrendszer egészségének megőrzését, a koleszterinszint szinten tartását.

Hagyományosan tojással és sonkával a Francia „bistro” saláta alapanyaga, de az olasz konyhában is előszeretettel használják. Az endívia leveleket keverhetjük más levelekkel is, így számos salátakülönlegességet alkothatunk vele.


VASÁRNAPI DESSZERT

A vasárnapi desszertet még szombaton elkészítettem. Kinéztem a neten egy Zsuzsika szelet nevű süteményt. Már hiányoztak a krémesek, s mindenképp olyan kellett, aminek nem tudnak ellenállni a fiúcskák.

Akadt azonban némi problémám vele. Már elkészítettem a tésztát, amikor felocsúdtam, hogy ebbe hivatalosan 37 dkg vaj kellene. Mennyi??? - kérdeztem hangosan, mint aki nem hiszi, hogy mennyit hoz a lottó ötös a héten. És a megrökönyödés csak a kisebb baj volt. A nagyobb az, hogy nem volt itthon annyi vajam. A tészta viszont kész volt, valamit kellett vele kezdeni. Mit csináljon ilyenkor az ember lánya? Variál, kombinál...
A mi Zsuzsikánk :)

 Eszembe jutott, hogy egyszer maradt anyukám mézes krémeséből pár lapom. S azok egészen hasonló ízűek voltak, mint ez a mostani tészta. S abból akkoriban egy igen finom desszertet készítettem néhány barátnőnek: vaníliapudingba rétegeztem, kókuszreszeléket, felaprított pirított diót szórtam a tetejére, s csokiöntettel kínáltam. Ha ekkor jó volt az összhatás,  jó lesz most is!

Így készült el a

FELTURBÓZOTT ZSUZSIKA

Hozzávalók: 

2 evőkanál méz
2 evőkanál kakaó
2 egész tojás
1 dkg szódabikarbóna
5 dkg margarin
20 dkg porcukor
32-35 dkg liszt

A krémhez: 

4 dl dl tej
1 csomag vaníliás pudingpor
1 tojás sárgája
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
4-5 evőkanál kókuszreszelék
A tetejére:
3 marék darabolt dió
(esetleg csokimáz)

Elkészítés: 
A tészta hozzávalóit - a liszt kivételével - összeforraljuk. Ha forr, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a lisztet, majd jó alaposan összedolgozzuk. Ha kihűlt és kézzel hozzá tudunk nyúlni, akkor négy-öt egyenlő cipóra osztjuk. A cipókat egyenként kinyújtjuk, és tepsi hátulján megsütjük (180 fokon 5-8 perc alatt).


Egyenként kell sütni a lapokat, tepsi hátulján

A pudingot és a tojássárgákat összekeverjük némi tejjel, majd ha szépen elkeveredett, hozzáöntjük a többit, és felfőzzük, ahogy azt kell. Akkor jó, ha "megáll benne a kanál". Ezalatt az aprított diót is feltesszük pirulni egy lábasban (zsiradék nélkül), folyamatosan kevergetve. Ha pirulni kezdenek, már érezzük az illatát, akkor lehúzzuk  tűzről, de még akkor is keverjük egy pár percig, nehogy megégjen.

A krémhez a margarint a porcukorral kikeverjük, majd a teljesen kihűlt a pudinghoz adjuk. Legjobb gépi habverővel összedolgozni. Végül belekeverjük a kókuszreszeléket is. A lapokat megtöltjük ezzel a krémmel úgy, hogy a legfelső lapra is jusson krém. A tetejére elég egy kevés, épp csak annyi, hogy megtartsa a diót. Ha netán nem jutna krém a tetejére mégsem, akkor tegyünk rá csokimázat, arra is kiválóan rá lehet szórni a diót - még különlegesebb lesz az ízhatás!


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...